De Amerikaanse econoom en Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz geeft de eurozone nog niet op, maar het roer moet wel radicaal om.

Het gaat niet lekker met de eurozone. Sterker nog de eurolanden dreigen weg te zakken in een lange periode van malaise, die erger is dan wat Japan sinds het begin van de jaren 1990 heeft meegemaakt.

Dat stelt econoom Joseph Stiglitz in een video-interview met discussieplatform Me Judice.

Eurozone: politiek pakt niet door

Het kernprobleem van de eurozone is het gebrek aan politieke wil om tot echte economische integratie te komen. Daarbij staat de eurozone op een tweesprong: of de leiders van de eurolanden zorgen ervoor dat de muntunie alsnog een stevig fundament krijgt, of de onderlinge spanning en verdeeldheid worden steeds groter.

Volgens Stiglitz is het mogelijk tot een werkende muntunie te komen, maar daar is wel serieus beleid voor nodig.

Zo moet de bankenunie zijns inziens aangevuld worden met een Europees vangnet voor spaargelden, dat nationale depositogarantiestelsels vervangt. Alleen op die manier valt te voorkomen dat banken in zuidelijke eurolanden beducht moeten zijn voor grote bewegingen van spaargeld.

Verder moet het fiscale beleid meer gericht worden op investeringen in infrastructuur en andere zaken die de groei op de langere termijn aanjagen.

Zie het video-interview met Joseph Stiglitz van Me Judice.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl